5 aug 2024

Patas arríbaaa!

"Patas arriba!"  hoor ik Malang vrolijk roepen als ik de logeerkamer in Amsterdam klaar maak. De echte uitdrukking in het Spaans is 'todas las patas arriba'.. alle ( stoel/tafel)poten omhoog, om de vloer schoon te maken. 
Zes dagen later, ik dacht dat ik nu wel gewend was. Maar bij wakker worden kijk ik nog steeds of Malangs koppie om de hoek van de slaapkamerdeur verschijnt. Altijd stilletjes, om me niet wakker te maken of als ik wel wakker ben, om me te verrassen. Dat laatste is ie goed in. Nieuwste mode was koffie voor me maken met melk en suiker. "You know how I do it? Tin?" Dan volgt de uitleg cq volgorde van de ingredienten: Gambiaanse Nescafé ( word je niet wakker van), melkpoeder en veel suiker.  Hoewel het voor zijn doen 'just a bit of sugar' heet. Mixen met 'jicando'.. heet water..en Klaar!
Liefde.  Ik merk dat ik dat woord niet zonder brok in mn keel kan tikken. Dear Malang, I miss you too much man! Empty without you..🧡🧡🧡

11 feb 2024

terug in de tijd..

Malang was zeven, ik zestig jaar ouder. Bij zijn geboorte reden om te beslissen dat ik zijn oma zou zijn. Niet nadat zijn moeder zich door pijn van de pasgeborene afgewend had brommend "you may have him".   In 2017 keerde ik voor het eerst zonder 'my husband' - wat dat ook moge betekenen in Gambia -  terug naar mijn/onze Roundhut. De maand ervoor was hij hem gesmeerd naar Duitsland.  
Ook in het voorjaar van 2017 hield ik een blog bij. Hier een van de stukjes. Ik was inmiddels al een paar maanden  daar en zou terug naar Nederland gaan:

"Het loopt tegen zevenen als Malang en ik in de jeep stappen. Toch maar de accu naar de timmerman brengen om op te laden, want in het donker zitten is een gepasseerd station. Met Kerstverlichting zeker. Als er iets is waar ik geen zin in heb  in deze fucking Ramadantijd is het wel sfeerverlichting. De meeste batterijen zijn trouwens leeg of half verwijderd. Vraag me niet waarom. Met de aankoop van de nieuwe accu had ik gedacht deze te kunnen verwisselen met de autoaccu. Oplaadprobleem opgelost. Helaas. Natuurlijk heeft hij niet de juiste afmeting om in de behuizing van de jeep te passen. Meten is weten. Maar ik loop nou eenmaal niet met een meetlint op zak en dus geloofde ik de verkoper op zijn Gambiaanse gezicht dat het dezelfde maat had. Stom.
We dumpen de vuilnis ook meteen maar even en rijden het dorp in. Misschien even langs Pap om te kijken of de uitnodiging voor Koritee  - het Suikerfeest, de bekroning op het een maand vasten - nog geldt. Malang is nu eenmaal een moslimjongetje. Zijn nieuwe kaftan hangt klaar en het is wel zaak dat ik zorg dat hij bij de grote moskee in Gunjur komt.  Zelf heb ik een jurk laten maken. Niet omdat ik ook maar iets met Koritee heb, maar voor Malang.  
Bij Pap's compound aangekomen zit iedereen al achter zijn potje om binnen een kwartier de vasten te breken. Pap heeft om zijn hoofd een opgerolde doek geknoopt - eerst horizontaal en daarna verticaal over de wangen , onder de kin. Hij ziet eruit als een oud wijf. Zijn gezicht spreekt boekdelen. Die is aan het doodgaan, denk ik. Of iets wat daar op lijkt.
"Mama I have toothache. Since yesterday I cannot sleep" klaagt hij jammerlijk. Zieke mannen in Nederland kunnen er wat van, maar deze slaat alles. Kordaat haal ik zes paracetamollen uit mijn rugzak.  Twee voor nu, twee voor morgenochtend en twee er tussenin. Want als ik zeg 'voor het slapen gaan' werkt dat niet. Wanneer gaat hij slapen? Er moet gebeden worden. Het liefst van een tot vier uur in de ochtend. En dan overdag geen mens meer zijn. Ik ken dat van Mama. Die komt geen afspraak meer na sinds ze  met haar vrienden's nachts aan het bidden slaat.
Verschrikt pakt Pap de paracetamol aan. "I cannot take it . I am vasting!"
Wat een idioot! Ten eerste is de vasten binnen vijf minuten over en ten tweede hoeven zieke mensen niet te vasten. Mijn geduld en begrip is na een maand echt op.
"Ok, dan niet." besluit ik overduidelijk geirriteerd. Al die tijd heb ik geprobeerd respect op te brengen voor het totaal onbegrijpelijke dogmatische vasten-gedoe. De koek is op.
In het donker rijden we naar huis. Malang met een bordje zeeslak op schoot. Overheerlijk volgens Pap en klaargemaakt door zijn kersverse echtgenote. 
Bij het kruispunt stop ik.
"You buy bread?" vraagt Malang zachtjes. Ja dat is het plan.  Ik steek mijn hoofd uit het raampje en geef het eerste de beste kind  dat me Toubaboo! groet, opdracht om een brood voor me te kopen. Ik prop de stok brood in krantenpapier in mijn rugzak en start de jeep. Op naar huis. Inmiddels is het over achten. Tja , geen licht dus als we thuiskomen. Ik loods Malang over de donkere compound naar de Roundhut (hij is nog altijd bangig in het donker) en ontsteek een WakaWaka voor hem. Zelf moet ik terug naar de jeep om de autoaccu eruit te halen zodat we 'normaal' licht zullen hebben. Ogenschijnlijk geen probleem. Behalve dat de motorkap niet meer dicht wil.
Na tien keer keihard laten vallen begrijp ik dat ik op onderzoek uit zal moeten. Met een zaklamp bestudeer ik het slot, spuit het in met een vage spuitbus en hoop er het beste van. Nog tien keer klappen in de donkere nacht en ik heb het echt gehad. Stik de moord! Ik wil net weglopen als de zaklamp toevallig in de richting van het scharnier schijnt. De kier is aan de linkerkant veel groter dan aan de rechterkant.  Dan zie ik er een moer tussenuit steken. De pool van de accu zit er tussen geklemd. Zucht, hoe dom kan je zijn. Ik rommel nog wat heen en weer en opeens valt hij met een klap in het slotje. De accu had ik ondertussen al aangesloten op het fantastische netwerk van kale rode en zwarte draden en verlicht zowaar de  palo.
Malang zit stilletjes aan tafel met de kat op schoot. Die begint meteen te mauwen dat ie eten wil. Eerst Malang maar eten geven. Ik schuif het bordje met zeeslak naar hem toe en breek en stuk brood af. Zo at Pap het ook. Hij geeft geen krimp.
"You dont want it? Why do you let me buy bread?!" vraag ik boos en keer me om naar het aanrecht om de rijst op te warmen.  Even later zit hij boven zijn bordje rijst en eet niet. Hij heeft geen mazzel met mij als de rek eruit is en ik brul ongecontroleerd: "Eat! verdomme.." De zeeslak raakt hij niet aan. Ik geef het voorbeeld en schep de bruine prut die nog het meest op glimmende lever lijkt, over mijn rijst. Of het lekker is interesseert me niet. Ik ben een voorbeeld, meer niet. Ik spoel het weg met een flesje Malta waar ik namaak whiskey in gedonderd heb.  Het is verre van gezellig en de eerste traan biggelt over Malangs wangen. Je bent te ver gegaan Tien, kijk nou. Als een volleerde Afrikaanse moeder sommeer ik hem op te houden met huilen. Helpt niet, natuurlijk niet.
"Kom maar even bij me dan, "  temper ik mijn stem in de hoop nog enigszins goed te maken wat ik vanavond al flink verpest heb. Met tegenzin kruipt hij op schoot en werkt zich er binnen een minuut weer af. Neemt weer plaats boven zijn bordje droge rijst. Of hij er iets bij wil, op wil, naast wil, geen antwoord. Koppig nu. Ik besluit hardop dat hij moe is. Dat het gewoon te laat is - inmiddels kwart over negen - en dat het dan altijd misgaat. Om hem een beetje te troosten maak ik heet water voor bad. Sinds een paar weken moet hij het 's avonds doen met koud water, wat hij niet lekker vindt. Maar het is 'hot seison' en we passen ons aan. Afkoelen voor je naar bed gaat. Vanavond dus niet. Hij snottert en snikt als ik koppen warm water over zijn lijfje giet. Eenmaal aan het huilen is hij bijna niet te stoppen. Ik wrijf zijn koppetje flink droog en wikkel de handdoek over zijn buik. In bed begraaft hij zich in het laken en lijkt niet tot bedaren te kunnen komen.
"Je bent moe schat, ga maar slapen. Zullen we nog zingen?"  Opeens komt zijn hoofd tevoorschijn en kijkt hij me helder aan. Tot mijn grote verbazing begint hij uit te leggen: " I am not tiered. It is because you go to Holland."
Een meteoriet had niet harder aan kunnen komen. Ik slik, weet bijna niet wat te zeggen.  Dat koppetje, wat daarin rondgaat. Shit!  Ik geef hem kusjes op zijn natte wangen. De mijne zijn ook niet meer droog.
"Nog 15 dagen lieverd!" En ik tel langzaam van een tot vijftien, alsof dat aangeeft hoe  ver weg dat nog is.  Ondertussen bedenk ik me hoe dat er straks uit zal zien voor hem. Samen met zijn broertje maar uitzoeken hoe en wat. Slapen gaan is doodmoe in een stoel achterover vallen. Eten is je hand ergens in de rijstpot steken.  Geen speelgoed. Geen djembe of balafoon. Geen boekjes , geen tekeningen maken. Niks niet.  En dan heb ik het alleen nog maar over materiele zaken. Niet over een moeder die, naast haar werk als juf op school,  liever niet dan wel aanwezig is. Altijd onderweg naar Namegivings of whatever andere 'verplichtingen'. Een oude vrouw, zelf hulpbehoevend, is de enige die - bedlegerig - altijd wel aanwezig is. Als ze niet weer in het ziekenhuis ligt na een mislukte amputatie van haar teen. Nee, het vooruitzicht is niet vrolijk. Maar we doen het er al zeven jaar mee. Het grote verschil is echter dat hij steeds meer bewust wordt en het ook kan verwoorden.
Ik waaier hem koelte toe in het donker en leg de kat naast hem neer. Het snikken wordt meteen minder en binnen enkele minuten heeft hij zich overgegeven aan zijn slaap. "I love you " fluister ik hem nog gauw even in en geef een laatste knuf. Pfffht! Dit gaat nog moeilijk worden.  Voor ons allebei.."

http://gambia2017.blogspot.com/2017/06/34.html

10 feb 2024

Digitaal verder

"Tin! I have a surprise for you!"
Het zal eens niet.. zelfs aan de telefoon.. De koffie heb ik zelf gezet en bovendien niet echt digitaal te regelen lijkt me. "Wait, I am coming!" hoor ik Malang mompelen. Op het schermpje zie ik zijn donkere gezicht op de donkere veranda van zijn moeders compound. Het licht van het mobieltje doet zijn brede lach met grote witte tanden oplichten in het donker. De glans op zijn wangen is bijna paars. Er wordt gerommeld, op het schermpje slechts iets onduidelijks: het golfplaten dak? De kapotte cementvloer? Ik begrijp dat hij een foto wil sturen. Hoe ik dat moet zien terwijl ik met hem facetime... Ook ik rommel en weet zowaar de foto app te openen. Mijn mond valt open.. twee google sateliet opnames van de Roundhut. Hoe krijgt hij dat nou voor mekaar?! Hij heeft zélf geen mobiel en zijn moeder is altijd onderweg of nergens. 
" We walk. I put the Adidas!"  Mocht ik ooit nog denken dat hij pas iets snapt als ik het uitleg, die tijd is voorbij.  De Adidas is de app waar ik altijd mee loop. Voor de veiligheid gaf ik altijd mijn mobiel aan hem af. Hij vond het heerlijk om te zien hoe onze stappen meter voor meter geregistreerd werden. Nog leuker was het als ik de satellietversie aanzette en hij precies kon zien waar het pad links- of rechtsaf ging.. Vervolgens deden we een wedstrijdje wie aan het eind het juiste  aantal kilometers kon raden.
 "Look Tin, Baobab juice!" Hij steekt  twee flessen met wit spul omhoog. Trots.
Het begint me te dagen. Hij moet met een vriendje die wél een mobiel heeft, naar de bush zijn gegaan. Aldaar - ik moet er niet aan denken -  zijn ze natuurlijk in een grote  hoge baobabboom geklommen om de dikke hangende vruchten ter grootte van een aubergine te plukken. "No no, we did not climb, they fall!" stelt hij me gerust.  
Ik geloof hem direct. Jaar na jaar bezweer ik hem niet te klimmen. Hij zal de eerste niet zijn die eruit dondert en zijn nek breekt. Vreselijk.
We kletsen nog wat door over de verjaardag die komt. " Five days only!"  Ik zeg dat zijn moeder het geld heeft. Hij, dat Kumba dat krijgt om een taart mee te maken. Apart, maar wel heel leuk. Kumba heeft een soort hotelschool gedaan. Ik ken haar van kinds af aan, de dochter van Fatou Bananou.
Natuurlijk verhuist de mobiel ter plekke naar Kumba die me omstandig uitlegt hoe ze me mist. Op de achtergrond het koppie van Effou. Ik zwaai zwaai..lach en roep enhousist dat ik Effou's 'salad' mis. Altijd vers geplukt uit haar garden. En dan ..opeens.. "kiss kiss!" en zwart is het schermpje. 
In de kamer is het stil. Heel stil. En koud.

5 feb 2024

de ziel te paard

De ziel komt te paard. Ik heb het ondervonden. Achtenveertig uur na dato ben ik weer helder en pak de Nederlandse draad weer op. Toepasselijk want Malangs breiwerk ligt naast me in een Gambiaans tasje. Niet dat ik daar nu tijd voor heb, want eerst aan de slag. 
De eerste klap is een daalder waard: maandagochtend het ontbijtritueel. Opeens herinnerde ik me dat zowaar toen ik gisteren stoned-zonder-te-roken in de supermarkt stond om het hoogst noodzakelijke te kopen.  Met een hysterische fietstas vol groenten en iets minder fruit - want een koffer met sinaasappelen meegenomen -  op de mountainbike. Want van een beetje normale fiets kon ik niet bedenken waar die was. 
Denken was  sowieso licht afwezig. De avond tevoren werd ik om half tien 's avonds door mijn fantastische neef met zijn bolide van Brussel opgehaald. Vorig jaar had ik mezelf gezworen nóóit meer via Brussel te vliegen omdat ik dan een nacht mag wachten tot een trein of bus me naar Amsterdam brengt. In een onbewaakt ogenblik had ik toch weer Brussel geboekt want goedkoper. Dat mijn neef nu 2x200 km moest rijden maakte het natuurlijk niet goedkoper. Maar ik ben een mazzelaar, in plaats van een donatie voor een Gambiaans gezin sponsorden ze me de terugreis. Dank dank dank lieve Frans en Jannie!
Terug naar gisteren. Eenmaal weer thuis bleek ik iets helderder, maar verbaasde me nog steeds dat het zo koud was hier. Hoe deed ik eigenlijk de verwarming aan? En hoe zette ik hier koffie?  En hoe zit het met de tijd, welke klok geeft de ware tijd aan? Vragen, vragen, vragen... en doodmoe.  Dus alles in de koelkast en naar bed.  Tv aan was makkelijk, knopje hier knopje daar.. en alles voorbij laten trekken.  Tegen de avond kon ik zowaar een programma volgen over Da Vinci. De nacht die volgde was absurd. Elk uur wakker en steeds maar zoeken waar het raam-met-de-dadelpalm-en-maan nou toch was. Mijn uitzicht vanuit het bed in de Roundhut.  Niet, nergens. 
Maar nu is het maandagochtend, ik weet alles weer.  Van hoe te douchen tot hoe te ontbijten.. Gezond, met de luxe van kwark, noten, appel, geraspte wortel met citroen. Want het terugkom cadeautje  las ik vanochtend op de weegschaal: 5 kg afgevallen. Nú doorgaan Tien!  
Ik mag dan niet te paard zijn gekomen, maar ben wél geland. Fijn dat ik er weer ben. Maar Malang mis ik wel...




4 feb 2024

Bye bye!!

Dit jaar waren we op de compound èén grote familie. Zoveel fijner dan uit privacy overwegingen afstand te houden. Oumi en Omar, de compound eigenaren, met hun kinderen Doudou, Mariama, Ami , Mbay en last but not least Baby Syreh.  Hulpje Ami kookte om beurten met oudste dochter en voorzagen me elke dag van rijst met saus. De vis regelde ik vaak zelf als Vriend Pap me weer eens een flinke cooler vol stopte. Het bleek een goed idee om voor hen maandelijks rijst te kopen waar Malang en ik dan van konden mee eten. 
Ik heb genoten van vrolijkmakertje Syreh. Hoe wij konden communiceren was geweldig!  Als ik met haar praatte terwijl ze op de rug van Oumi zat, keek ze om het hoekje van Oumis schouder met een blik van " heb je het gehoord? Geloof jij dat nou?!"

Ik ga afronden. Zit in de glanzendwitte 'diplomatic car' van  my mbitang/ mn schoonzoon, de man van sponsordochter Mama. Op weg naar airport.  Met kiloos sinaasappels in mn koffer. Titel van een boek? 
Manyima lag nog op bed en had besloten niet mee te gaan. Even naast haar gelegen en moed ingesproken.  Haar familie dag gezegd en  nu op weg. De palmbomen scheuren voor bij. De zon staat inmiddels klaar voor de dag. 
Omar, Mama met Boubacar en Malang zijn mee om me uit te zwaaien.  Dag allemaal bedankt voor jullie aandacht en support! ❤🧡💛💚💙💜





2 feb 2024

Roetsj roetsj!!

Supertrots: mission accomplished. Pardon?! 
Sinds onze avonturen  om de familie uit Guinee Conacry te vinden, was ik vastbesloten het eerst via lopen en daarna met de jeep te volbrengen. Vandaag gelukt. Gisteren hadden we het eindelijk tot 3/4 te voet gedaan, hopend dat ik het pad door de bush vandaag zou kunnen vinden en volgen. Dat laatste wordt bemoeilijkt omdat de geitenpaadjes zich soms splitsen of domweg ophouden. Maar mijn geheugen maakte het ene sprongetje na het andere: "look there... that special tree! Look look! The iron doors to nowhere."  Door de spanning helaas veel te laat de tracker aangezet, maar nu weten we hoe we door de bush naar de familie toe rijden. 
Op de heenweg koos ik voor de eufemistische 'Berrendeng Highway'. Op de rode brede - weliswaar uiteindelijk - doorgaande  weg vol kronkels en bochten, was het rustig zodat ik met een sneltreinvaart door het stof stoof. Op vrijdag staat iedereen klaar om 1 uur om naar de moskee te gaan. Ik had geen tijd te verliezen om half één. Roetsj roetsj, oh ja die bocht.. roetsj roetsj... die kuil of die rechter? kwamen we toeterend kwart voor één aan bij de franssprekende familie. Aangezien ik elke keer niet verder kom dan  mijn school-frans 'papa fume une pipe' vind het gesprek vooral plaats middels gebaren en veel lachen.  Vandaag wist ik zowaar in het frans te verzinnen "Surprise!!!"  en trok de achterdeur van de jeep open. Ik kan verliefd worden op mensen die kans zien zoveel geluk uit te stralen als deze familie. De vrouw met baby op de arm breed glimlachend. Abou zelf met de mooiste lach op het gezicht dat je kunt bedenken. De kindertjes wat achteraf maar toch heel blij. "Rijst! En olie!"  Hoe ik het voor mekaar heb gekregen om uit te leggen dat 'une femme holandais' het gedoneerd heeft is me nog steeds een raadsel.  Zo snel als we gekomen waren, reden we ook weer weg. Nee, we moesten niet door de bush gaan, te moeilijk hahaha! Wel dus...:-)
We namen afscheid, jaja ..oktober of november.. jaja.. prometí! Naar Europa! Morgen! En weg waren we. Een gouden randje weer..

Patas arríbaaa!

"Patas arriba!"  hoor ik Malang vrolijk roepen als ik de logeerkamer in Amsterdam klaar maak. De echte uitdrukking in het Spaans i...